Siapa Noob?

Siapa Noob Jepun?

Hai, saya Noob Jepun atau boleh panggil saya Nub. Saya bukanlah sensei, tetapi saya peminat Bahasa Jepun. Saya suka berkongsi nota dan tips belajar di akaun Twitter saya (@noobjepun).

Bila nota semakin banyak, susah nak cari nota yang lepas di Twitter. Nota yang panjang juga susah untuk dibaca.

Oleh itu, saya mengambil keputusan untuk menulis nota di laman web. Ia lebih mudah diakses oleh sesiapa dan nota panjang juga senang dibaca.

Di mana Nub belajar Jepun?

Saya belajar Jepun sendiri melalui aplikasi telefon, laman web belajar Jepun, berkawan dengan orang Jepun (melalui aplikasi telefon) dan belajar dengan mereka, dan juga membeli buku.

Saya tidak pernah belajar di Jepun atau mengambil kelas Jepun (online mahupun offline). Saya belajar menggunakan silibus JLPT.

Nub ada buat kelas online?

Atas permintaan yang tinggi daripada pembaca nota saya untuk membuat kelas, bermula pada April 2021 saya mula membuat kelas belajar Jepun setiap ahad, menggunakan aplikasi Discord. Ia dibuka untuk Geng Noob Jepun sahaja.

Boleh emel saya atau hubungi di Twitter untuk dapatkan penerangan lebih lanjut.

Nub pernah ambil JLPT?

Saya belajar bahasa Jepun hanya sebagai hobi. Disebabkan saya bekerja sepenuh masa dan hanya belajar untuk mengisi masa lapang, saya belum lagi ada peluang untuk mengambil JLPT.

Apa tu geng Noob Jepun?

Geng Noob Jepun ialah membership berdasarkan sistem Patreon, sejenis platform yang membolehkan korang membuat langganan (subscription) setiap bulan untuk dapatkan lebih banyak bantuan nota dan kelas daripada saya!

Saya menggunakan platform Patreon untuk dengan bayaran bulanan sebanyak $1 (RM 4+) / $3 (RM 12+) / $5 (RM 21+). Bergantung pada servis apa korang minat.

Boleh baca di sini untuk penerangan lanjut tentang servis apa Patreon Noob Jepun boleh berikan [BACA SINI]

Kenapa Nub kenakan bayaran?

Bayaran yang korang berikan sangatlah saya hargai. Setiap sumbangan yang diberikan boleh membantu saya membayar kos penyelenggaran laman web ini.

Saya memilih untuk menulis di laman web berbanding platform percuma seperti WordPress sebab di sana fungsinya agak yang terhad berbanding menulis di laman web.

Laman web saya juga bebas iklan untuk memudahkan korang membaca dan belajar dengan tenang.

Sumbangan ini juga boleh membantu saya hasilkan nota lebih berkualiti, khas untuk korang. 😄

Kalau saya tak nak bayar?

Tak mengapa! Saya masih lagi kongsikan banyak tulisan secara percuma di sini. Boleh langgan Noob Jepun melalui emel. Cuba pergi ‘UTAMA’ dan isikan emel korang. Setiap kali saya kemaskini tulisan baru, korang akan dapat emel! 😊

Saya tak nak langgan tapi saya nak menyumbang!

Kalau korang tak berminat untuk melanggan secara bulanan (terutamanya senpai-tachi yang cuma nak support atau sesiapa yang tiada kesempatan untuk belajar secara konsisten) tapi nak menyumbang sedikit untuk Noob Jepun, korang boleh belanja saya secawan kopi. Hehe. 😋

Boleh belanja saya kopi di Ko-Fi.com dengan menekan butang di bawah,

Kalau korang ada soalan lain, boleh hubungi saya dengan menghantar emel! Jom belajar bahasa Jepun sama-sama!