Onigiri – Nasi Kepal Orang Jepun 🍙

Onigiri merupakan salah satu makanan tradisi Jepun yang terkenal. Logo noobjepun.com juga sebenarnya adalah seketul onigiri! Onigiri adalah nasi yang diisi dengan lauk, dikepal dan dibalut dengan kepingan rumpai.

Maksud Onigiri

Onigiri berasal daripada kanji お握り yang bermaksud, ‘digenggam’, atau ‘dikepal’ (握る – nigiru). Cara pembuatan onigiri ialah dengan mengepal nasi, maka dari situlah datangnya perkataan onigiri.

Onigiri juga dikenali sebagai nigirimeshi (握り飯) yang bermaksud ‘makanan yang dikepal/nasi kepal’. Omusubi (お結び) juga adalah sejenis Onigiri yang membawa maksud ‘lekat, sambung, ikat, gabung’ (結ぶ – musubu).

Apa beza Onigiri dan Omusubi?

Ada yang mengatakan, nasi kepal yang dimakan menggunakan kedua tangan dipanggil sebagai Onigiri/Nigirimeshi. Omusubi pula ialah nasi kepal yang dibalut dengan daun bambu dan diikat.

Ada juga sumber yang mengatakan onigiri/nigirimeshi adalah nasi kepal yang tak semestinya berbentuk segi tiga. Tapi omusubi adalah nasi kepal yang mesti berbentuk segi tiga.

Perbezaan lain juga dikatakan yang di bahagian timur Jepun biasanya memanggil nasi kepal sebagai Omusubi. Di bahagian barat Jepun pula memanggilnya sebagai onigiri. Tetapi rasa dan cara pembuatan keduanya adalah sama.

Sejarah Onigiri

Mengepal nasi supaya ia lebih mudah disusun dan dimakan adalah amalan yang sudah dilakukan oleh orang Jepun sejak 2000 tahun dahulu (zaman Yayoi, 200 SM – 250 M).

Banyak catatan sejarah yang menunjukkan amalan menyediakan nasi kepal. Pada zaman Nara (710M – 794M), perkataan ‘nigiri’ wujud yang merujuk kepada nasi bungkus.

Pada zaman Heian (794M-1185M) nasi kepal yang dibawa semasa piknik dipanggil sebagai Tonjiki . Askar pada zaman itu juga membawa nasi kepal sebagai bekalan pergi berperang.

Semasa zaman Kamakura (1185-1333), catatan sejarah menulis yang tentera samurai dibekalkan dengan Onigiri bersama jeruk buah plum (umeboshi) semasa perang. Sejak daripada situ sajian Onigiri Umeboshi tersebar di seluruh Jepun.

Onigiri Umeboshi
Credit: restaurants-guide.tokyo

Pada zaman Edo (1603-1868), onigiri menjadi sajian penting sebagai bekalan makanan (bento) yang dibawa dan dimakan oleh petani pada waktu rehat semasa bekerja.

Onigiri yang dibalut dengan kepingan rumpai laut (nori) seperti yang terkenal sekarang ini, sebenarnya dicipta pada zaman Edo. Sebelum zaman Edo, onigiri hanya dikepal dan dibalut dengan daun.

Pada tahun 1885 (zaman pemerintahan Meiji), bento (bekal makanan) yang dijual di stesen kereta api dicipta. Ia dipanggil sebagai 駅弁 (eki ben) yang bermaksud bento stesen, suatu budaya Jepun yang terkenal di mana bento dijual di stesen dalam pelbagai bentuk.

Ekiben
Credit: japan-magazine.jnto.go.jp

Ekiben yang pertama dicipta terdiri daripada 2 ketul Onigiri Umeboshi, ditabur dengan biji bijan hitam (black sesame), disediakan bersama lobak putih dan dibalut bersama dalam daun buluh.

Sejak daripada itu, sajian onigiri semakin terkenal di seluruh negara dan menjadi makanan tradisi penting orang Jepun.

Penyediaan Onigiri

Korang mesti terbayang yang onigiri mestilah segi tiga, dibalut dengan nori (kepingan rumpai laut) dan lauknya dikepal di dalam.

Onigiri sebenarnya boleh disediakan dengan apa jenis nasi pun, yang penting boleh dikepal. Nasi perang, nasi beras merah, nasi goreng pun boleh! お握り具 (onigiri gu) ialah lauk yang dimakan bersama onigiri.

Lauk yang paling klasik ialah umeboshi tapi korang boleh pilih pelbagai jenis lauk. Di kedai serbaneka macam 7-Eleven dan Family Mart korang boleh tengok ada macam-macam perisa seperti salmon, isi ayam, natto (jeruk soya) dan banyak lagi.

Pelbagai bentuk onigiri, tidak semestinya segi tiga
Credit: lettucecook

Onigiri Gu tidak semestinya disimpan di dalam onigiri. Ia boleh diletak di atas onigiri. Nori juga tidak wajib untuk dibalut bersama. Bentuk onigiri boleh jadi bulat, memanjang, atau segi tiga, asalkan ia dikepal.

Cara Mengepal Nasi

Jom tengok macam mana mak kawan saya ajar cara-cara mengepal nasi. Nampak macam senang tapi sebenarnya susahlah juga. Haha. Tapi kalau selalu praktis mesti boleh.

Obachan (mak cik) tunjuk cara kepal onigiri isi rumpai laut

Apa onigiri kegemaran korang? Saya suka onigiri salmon! 🍙

Rujukan
onigiri.or.jp
iroha-japan.net
japantimes.co.jp
tsunagujapan.com

Kredit gambar muka depan: cookpad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *