Kala Lepas Negatif – Kata Kerja 動詞 (Doushi) Bhg. 5

Hi, Nyanko-chan di sini! Tak sangka siri Kata Kerja kita ni dah sampai ke Bahagian 5. Terharu! Harapnya nota-nota ini dapat membantu korang tentang asas dan cara konjugasi kata kerja Bahasa Jepun.

Bagi mereka yang nak refresh minda, boleh baca semula nota yang lepas:-

Bhg. 1: Tiga Kumpulan Kata Kerja [BACA]

Bhg. 2: Kata Kerja (Kala Kini) [BACA]

Bhg. 3: Kata Kerja (Kala Kini Negatif) [BACA]

Bhg. 4: Kata Kerja (Kala Lepas) [BACA]

Entri kali ini pula tentang Kala Lepas Negatif. Jom kita baca nota di bawah!

Kala Lepas Negatif

Korang boleh baca di [SINI] untuk tahu macam mana kita konjugasikan kata kerja menjadi kata negatif. Kita akan menggunakan formula Kala Kini Negatif untuk menkonjugasikan kepada Kala Lepas Negatif.

五段動詞ごだんどうし (Kumpulan 1)

Ayat Kasual Kala Lepas Negatif

Bagi Kala Lepas Negatif untuk Ayat Kasual, kita hanya perlu menukar perkataan ない (nai) kepada なかった (nakatta).

Perkataan
Akhir
Kata Negatif
Kasual
Kata Negatif
(過去形)
Contoh
(kala kini)→

(kala lepas)
わない~わなかったか 
わない
kawanai
Tak beli
か 
わなかった
kawanakatta
Tak beli
たない~たなかった
たない
matanai
Tak tunggu

たなかった
matanakatta
Tak tunggu
らない~らなかった
らない
kiranai
Tak potong

らなかった
kiranakatta
Tak potong
まない~まなかった 
まない
nomanai
Tak minum
 
かった
nomanakatta
Tak minum
なない~ななかった
なない
shinanai
Tak mati

ななかった
shinanakatta
Tak mati
ばない~ばなかったさけ
ばない
sakebanai
Tak jerit
さけ
ばなかった
sakebanakatta
Tak jerit
かない~かなかった
かない
kikanai
Tak dengar

かなかった
kikanakatta
Tak dengar
がない~がなかった
がない
nuganai
Tak tanggal

がなかった
nuganakatta
Tak tanggal
さない~さなかったはな
さない
hanasanai
Tak cakap
はな
さなかった
hanasanakatta
Tak cakap
Kala Lepas Negatif akan jadi lagi senang kalau kita tahu Kala Kini Negatif

Jom kita tengok macam mana nak bina ayat Kala Lepas Negatif,

(はは)()()ーを()まなかった。

Ibu dulu tak minum kopi.

Ayat Formal Kala Lepas Negatif

Untuk Ayat Formal pula, cuma perlu tambah でした (deshita) di belakang ません (masen).

Perkataan
Akhir
Kata Negatif
Formal
Kata Negatif
(過去形)
Contoh
(kala kini)→

(kala lepas)
ませんませんでしたか 
いません
kaimasen
Tak beli
か 
ませんでした
kaimasendeshita
Tak beli
ませんませんでした
ません
machimasen
Tak tunggu

ませんでした
machimasendeshita
Tak tunggu
ませんませんでした
ません
kirimasen
Tak potong

ませんでした
kirimasendeshita
Tak potong
ませんませんでした 
みません
nomimasen
Tak minum
 
みませんでした
nomimasendeshita
Tak minum
ませんませんでした
にません
shinimasen
Tak mati

にませんでした
shinimasendeshita
Tak mati
ませんませんでしたさけ
ません
sakebimasen
Tak jerit
さけ
ませんでした
sakebimasendeshita
Tak jerit
ませんませんでした
ません
kikimasen
Tak dengar

ませんでした
kikimasendeshita
Tak dengar
ませんませんでした
ません
nugimasen
Tak tanggal

ませんでした
nugimasendeshita
Tak tanggal
ませんませんでしたはな
ません
hanashimasen
Tak cakap
はな
ませんでした
hanashimasendeshita
Tak cakap
Kala Lepas Negatif untuk Ayat Formal hanya perlu mengikut format Kala Kini Negatif

Mari kita lihat contoh ayat di bawah.

あのニュ(にゅ)()()きませんでしたか

Dah dengar tak berita itu?

一段動詞いちだんどうし (Kumpulan 2)

Ayat Kasual Kala Lepas Negatif

Sama seperti Kala Kini Negatif, Kala Lepas Negatif menggunakan format yang sama iaitu tidak kira ia berakhir dengan ~いる atau ~える, cara konjugasi adalah sama.

Perkataan
Akhir
Kata Negatif
Kasual
Kata Negatif
(過去形)
Contoh
(kala kini)→

(kala lepas)
ない~なかった
ない
minai
Tidak lihat


食べない
tabenai
Tidak makan

なかった
minakatta
Tidak lihat


食べなかった
tabenakatta
Tidak makan
Senang kan? Cuma tukar ない (nai) ke なかった (nakatta).

Contoh ayat di bawah,

(なに)()なかった。

[saya] apa pun tak nampak.

Ayat Formal Kala Lepas Negatif

Ayat Formal Kumpulan 2 sama seperti Kumpulan 1 di mana kita menambah でした (deshita) di belakang ません (masen).

Perkataan
Akhir
Kata Negatif
Formal
Kata Negatif
(過去形)
Contoh
(kala kini)→

(kala lepas)
ません~ませんでした
ません
mimasen
Tidak lihat


食べません
tabemasen
Tidak makan

ませんでした
mimasendeshita
Tidak lihat


食べませんでした
tabemasendeshita
Tidak makan
Format untuk ayat formal senang bukan?

Jom kita lihat contoh ayat di bawah.

うちの子猫(こねこ)(なに)()べませんでした

Anak kucing rumah [saya] apa pun tak makan tadi.

変格動詞へんかくどうし (Kumpulan 3)

Ayat Kasual Kala Lepas Negatif

Sama seperti Kumpulan 1 dan 2, ayat kasual kala lepas negatif bagi Kumpulan 3 juga perlu menggantikan ない (nai) dengan なかった (nakatta).

Perkataan
Akhir
Kata Negatif
Kasual
Kata Negatif
(過去形)
Contoh
(kala kini)→

(kala lepas)
~する
suru
Buat
しない
shinai
Tidak buat
~しなかった
shinakatta
Tidak buat
べんきょう
勉強しない
benkyou shinai
Tidak belajar
べんきょう
勉強しなかった
benkyou shinakatta
Tidak belajar


kuru
Datang

ない
konai
Tidak datang

なかった
konai
Tidak datang
Sama je format untuk ayat kasual ni, hanya tambah なかった!

Jom lihat macam mana nak bina ayat kasual untuk Kumpulan 3.

Contoh 1:

(わたし)(まった)勉強(べんきょう)しなかった。

Saya langsung tak belajar.

Contoh 2:

なんでもっと(はや)くここに()なかったのだ。

Kenapa tak datang sini cepat sikit?

Ayat Formal Kala Lepas Negatif

Perkataan
Akhir
KataNegatif
Formal
Kata Negatif
(過去形)
Contoh
(kala kini)→

(kala lepas)
~する
suru
Buat
しません
shimasen
Tidak buat
~しませんでした
shimasendeshita
Tidak buat
べんきょう
勉強しません
benkyou shimasen
Tidak belajar
べんきょう
勉強しませんでした
benkyou shimasendeshita
Tidak belajar


kuru
Datang


来ません
kimasen
Tidak datang

来ませんでした
kimasendeshita
Tidak datang
Ayat formal, jadi format sama ya! Tambah でした (deshita) di belakang ません (masen)

Contoh 1:

科学(かがく)勉強(べんきょう)しませんでした。

[saya] tak belajar sains.

Contoh 2:

(かれ)らはここへ()ませんでした。

Mereka tak datang sini.

Untuk Kala Lepas Negatif, nak terjemah kepada Bahasa Malaysia agak susah sebab kita tak menggunakan tenses macam Bahasa Inggeris.

Tapi harap korang faham nota kali ni. Kalau ada apa-apa soalan, boleh je komen dekat bawah okay!

Untuk entri seterusnya, saya akan kongsikan nota tentang て(te)-form. Saya akan kongsikan macam mana nak konjugasikan kata kerja kepada て (te), dan apa kegunaan て(te)-form ini. Tunggu ya!

Jumpa lagi! 😸

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *